Kanit

Tilamme päätuotantosuunta on kanitalous. Kasvatamme rotupuhtaita, paperillisia kaneja siitoskäyttöön ja lemmikeiksi. Olemme erikoistuneet tuotantokanikasvatukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että linjoissamme painotamme kanien hyviä tuotanto-ominaisuuksia. Hyvän siitoskanin tärkeimmät ominaisuudet, joita vaalimme ja edellytämme ovat:

 1. Hyvä terveys: kaikki perinnöllisiä sairauksia kantavat kanit, tartuntataudeille alttiit kanit tai tällaisia ominaisuuksia periyttävät kanit poistetaan jalostuskäytöstä.
 2. Hyvät emo-ominaisuudet: naaraiden tulee tiinehtyä helposti, synnyttää tarpeeksi suuria poikueita, hoitaa poikasensa moitteettomasti ja tuottaa riittävästi maitoa niille. Naaraat, joilla on mitään ongelmia näissä ominaisuuksissa, poistetaan siitoskäytöstä. Uroksilla tulee olla hyvä lisääntymisvietti, mutta ne eivät saa olla naaraita kohtaan väkivaltaisia.
 3. Hyvä luonne: vihaiset kanit eivät kuulu siitoskäyttöön koskaan, sillä luonne periytyy vahvasti. Kaniemo saa puolustaa pesääntä kun sillä on pennut, mutta kaikki muutoin aggressiivisesti käyttäytyvät kanit poistetaan siitoskäytöstä.
 4. Riittävä koko: suosimme siitoskäytössä isokokoisia yksilöitä, jotta rotujen koko saadaan säilymään ja kasvut riittävät tuotantoon.
 5. Hyvä rakenne: kaikki rakennevirheelliset kanit poistetaan siitoskäytöstä. Hyvä rakenne takaa kanille terveen elämän ja hyvän lihakkuuden.
 6. Hyvä kasvunopeus: vain parhaat kasvutulokset täyttäviä kaneja käytetään tai myydän siitokseen.
 7. Angoroilla villantuotanto: angorakaneilla yksi tärkeimmistä tekijöistä on villan laatu ja tuotos.

 

Myymme siitoskäyttöön ainoastaan kanilamme parhaat pennut. Aina luovutusikäisistä kaneista ei tosin tiedä, millaisiksi ne kasvaessaan kehittyvät. Tästä syystä meillä on käytössä ainutlaatuinen emotakuu:

Emotakuu

Jokaisella siitoskäyttöön meiltä myydyllä kanilla on emotakuu. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli kanissa ilmenee jokin sellainen perinnöllinen vika, joka estää siitoskäytön, vaihdamme sen veloituksetta uuteen vastaavaan kaniin. Tällaisia vikoja ovat:

 • Kani on lisääntymiskyvytön
  • Ehto: kanin on täytynyt olla tarpeeksi vanha ja hyväkuntoinen lisääntyäkseen, ja sitä on yritetty useamman kumppanin kanssa. Kanit eivät suostu aina lisääntymään juuri meidän ihmisten valitseman kumppanin kanssa.
 • Kani on aggressiivinen
  • Ehto: kania on käsitelty asiallisesti, se ei ole sairas tai kärsi kivuista. Kani ei saa elää stressaavissa olosuhteissa.
 • Kanilta löytyy varmasti perinnöllinen siitoskäytön estävä sairaus tai rakennevika
  • Ehto: vika tai sairaus ei saa olla tapaturman tai tartutataudin aiheuttama. Esimerkkejä vioista ovat etuhampaiden kasvuhäiriöt tai häntämutka.
 • Kani on jäänyt rajusti oletettua aikuiskokoa pienemmäksi
  • Ehto: kanin on täytynyt saada riittävästi ravintoa, ja myös tarpeellinen määrä väkirehua. Takuu ei ole voimassa, jos kani ei ole saanut väkirehua lainkaan. Takuu on voimassa, mikäli kanin koko kasvuiän päättyessä on alle rodun minimipainon.

Kun ostat meiltä siitoskanin, saat siis varmasti siitoskäyttöön sopivan, laadukkaan kanin. Mikäli meiltä ostamassasi kanissa ilmenee mitään ongelmia, kysyttävää tai valitettavaa, ota aina rohkeasti suoraan yhteyttä! Käydään tilanne läpi.

Kaneillamme ei ole näyttelymenestyjätakuuta. Tarkistamme pennuista aina ilmiselvät hylkäävät virheet, kuten valkoiset kynnet ja häntämutkat. Emotakuu ei kuitenkaan ole voimassa siksi, että kani ei menesty näyttelyssä esim koon, värin tai turkin laadun vuoksi. Kasvatamme kuitenkin ensisijaisesti tuotantokaneja, emme näyttelykaneja.

Entä jos kani sairastuu heti saavuttuaan uuteen kotiinsa? Jos kyseessä on tapaturma tai uudesta kodista tai matkalta saatu infektio, emme voi auttaa kuin neuvojen kautta. Joskus muuttostressi tai uuden ympäristön mikrobikanta aiheuttavat tai laukaisevat kanissa sairauden. Tästä syystä on tärkeää järjestää uudelle tulokkaalle aina karanteeni. Jos kani sairastuu nopeasti uuteen kotiin tultuaan johonkin infektioon, ja sillä ei ole pidetty minkäänlaista karanteenia, vaan siiretty heti muiden kanien joukkoon, emme valitettavasti voi ottaa vastuuta tapahtuneesta. Jos kani on karanteenissa ja sairastuu siellä, voidaan olettaa infektion olevan lähtöisin kotitilalta. Tällöin voimme neuvotella esimerkiksi kanin vaihtamisesta toiseen.

Sairaus, joka puhkeaa kanilla yli kolmen viikon päästä uuteen kotiin saapumisesta (poislukien varmasti perinnölliset sairaudet kuten oikein ruokitun kanin hammasviat), eivät valitettavasti ole enää kasvattajan vastuulla. Voit silti kertoa niitä meille, ja pyytää mielipidettämme asiasta. Vastaamme mielellämme kaikkiin kaniaiheisiin kysymyksiin, ja neuvomme aina kun osaamme. Emme kuitenkaan lupaa myydä kania, joka ei koskaan sairastu. 🙂