Puutarhakurssi

Puutarhakurssi on jokaiselle viherpeukalolle sopiva kirjekurssi

Haluatko oppia viljelemään omat vihanneksesi luomumenetelmin? Onko kasvimaalla ongelmia, tai haluatko parantaa satojasi? Tervetuloa mukaan koko vuodenkierron kattavalle kurssikokonaisuudelle!

Kumpulan tilan ammattipuutarhuri Jonna Kumpulainen järjestää kaikille avoimen kirjekurssin, jolla tutustumme monipuolisesti erilaisiin vihanneksiin ja niiden viljelyyn perusteista lähtien. Kurssi on suunniteltu erityisesti omatarveviljelijöille ja pientuottajille, ja se keskittyy luomumenetelmiin. Sen tarkoituksena on oppia viljelemään erilaisia maita kestävästi ja niin, että satoa saadaan runsaasti kohtuullisella työpanoksella ja kustannuksilla. Kurssi sopii kaiken tasoisille viherpeukaloille, sillä aloitamme perusteista ja syvennymme kuhunkin aihealueeseen erikseen vuodenkierron mukaisesti. Opimme avomaan vihannesten tuotantoa, tutustumme kausihuoneen elämään ja kurkistamme myös tunneliviljelyn, vesiviljelyn ja laatikkoviljelyn saloja.

Kurssi koostuu kirjallisista materiaaleista, ja opetusvideoista, joista voit valita joko koko kokonaisuuden tai itsellesi tärkeitä osia tarpeidesi mukaan. Kurssi etenee vuoden mittaan niin, että saat aina tarpeelliset tiedot ajankohtaisia puutarhatöitä varten ja pääset toteuttamaan oppejasi omassa puutarhassasi vuoden alusta lähtien. Kurssimaksu sisältää mahdollisuuden esittää kurssin pitäjälle kysymyksiä ja ongelmakohtia kasvukauden aikana.

 

Kurssi etenee vuoden mukana seuraavasti:

Helmikuu: kirjallinen materiaali aiheesta viljelysuunnitelmat, lajien ja lajikkeiden valinta omiin olosuhteisiin, sekä siementilaukset. (15€)

Helmi-maaliskuu: kirjallinen materiaali ja opetusvideo vihannesten onnistuneesta taimikasvatuksesta. Taimikasvatusajat, ruukkukoot ja erityishuomiot miltei kaikista vihanneslajeista. (15€)

Huhtikuu: kirjallinen materiaali ja opetusvideo taimien istutuksesta ja avomaan kylvöistä. Aikataulut, käsinkylvö, kylvökoneet, etäisyydet lajeittain, lannoitus, kalkitus ja katteet. (15€)

Elokuu: kirjalinen materiaali ja mahdollisesti video sadonkorjuusta ja varastoinnista. Lajikohtaiset aikataulut, nosto-olosuhteet, varasointiolosuhteet, -tavat ja -ajat, (15€)

Syyskuu: kirjallinen materiaali ja mahdollisesti opetusvideo syksyllä tehtävästä maan hoidosta ja valmistelusta seuraavaa kasvukautta ajatellen. (15€)

Ilmoittaudu mukaan kurssille lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: info@kumpulankanitila.fi ja kerro mitkä osiot haluat. Voit myös aloittaa vuoden alusta ja täydentää tilaustasi sen edetessä tarpeidesi mukaan. Kurssimateriaalit lähetetään sähköisessä muodossa (.pdf) sähköpostiosoitteeseesi. Videoihin lähetetään linkit. Ethän lähetä materiaaleja tai videolikkejä eteenpäin.

Kurssin vetäjä Jonna Kumpulainen on ammattipuutarhuri, ja suorittanut viljelypuutarhuri ammattitutkinnon sekä opiskellut avomaan vihannesviljelyä ja luomutuotantoa ammattikorkeakoulussa. Myös työkokemusta luomupuutarhoilta löytyy useamman vuoden edestä.