Kaninlihantuotanto on loppunut. Lihaa ei ole enää saatavilla.
Parhaiten saat yhteyden sähköpostitse:
Eettinen ja ekologinen kaninliha on hyvä valinta sinulle ja ympäristöllesi
Me Kumpulan kanitilalla haluamme pitää huolen siitä, että ostaessasi tuotteitamme voit luottaa eläinten hyvään hoitoon, virikkeellisiin elinolosuhteisiin ja ympäristön huomioimiseen.
Miksi kaninliha on ekologinen valinta?
– Kani lisääntyy ja kasvaa nopeasti, joten se kuluttaa luonnonvaroja ja vain vähän, ja sen hiilijalanjälki on pieni. Kani tuottaa moninkertaisen lihamäärän samalla rehumäärällä kuin muut karjaeläimet.
– Kani ei tuota metaania, sillä se ei ole märehtijä
– Kanin ruokavalio perustuu heinään ja muuhun korsirehuun. Se käyttää viljaa, ja muita ihmiselle kelpaavia ruoka-aineita vain vähän.
– Kaninlihassa on enemmän proteiinia kuin muissa vastaavissa lihoissa, joten sitä tarvitsee syödä vähemmän
Lyhyesti sanottuna, kani muuntaa nurmea lihaksi paljon tehokkaammin kuin suuremmat laiduntajat, ja kokonaan ilman metaanipäästöjä.
Millaista kaninliha on?
Kaninliha on aina vähärasvaista, sillä kani ei kerrytä rasvaa lihaskudoksen väliin tai pinnalle. Kaninlihassa on erityisen korkea proteiinipitoisuus, ja se on maultaan mietoa, ei riistamaista. Kaninliha muistuttaa eniten kanaa, mutta on maukkaampaa.
Kuinka kanit voivat Kumpulan kanitilalla?
Meillä Kumpulan kanitilalla kanien hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeää. Hyvinvointi vähentää stressiä ja ennaltaehkäisee sairauksia. Kanimme ovat kesyjä ja tottuneita käsittelyyn, sillä pentuja käsitellään pienestä pitäen.
Suomalainen kanintuotanto poikkeaa suuren maailman tuotannosta merkittävästi. Suomessa kaneilla on käytössään moninkertaisesti se tilamäärä, mikä muualla maailmassa, ja huomattavasti enemmän virikkeitä. Suosimalla suomalaista kaninlihaa, varmistat, että eläimet ovat eläneet hyvän, mielekkään elämän.
Kumpulan kanitilalla olemme panostaneet virikkeisiin. Kaikilla kaneilla on aina saatavilla kuivaa heinää, joten ne voivat syödä aina halutessaan. Heinä on kanin luontaista ravintoa ja tarjoaa tekemistä kanin valitessa seimestä mieleisiään kasveja. Kaikilla aikuisilla kaneilla on olkikuivitus. Emme kasvata kaneja paljailla verkkopohjilla. Kaikissa tarhoissa on puukopit, joihin kanit voivat mennä suojaan tuulelta, ja jonka päälle kanit voivat hypätä tähystämään. Koppeja voi myös jyrsiä. Kanit saavat jyrsittäväksi myös oksia. Paljon virikettä tarjoaa myös monipuolinen ruokinta.
Kaikki pennut ja nuoret elävät ryhmissä lajitovereiden kanssa. Koska aikuinen kani on luonnostaan reviiritietoinen eläin, tappeluiden välttämiseksi niillä on omat tarhat. Kaikilla kaneilla on kuitenkin näkö-, kuulo- ja hajuyhteyden päässä suuri määrä lajitovereita. Siitosurokset viettävät paljon aikaa naaraiden kanssa ja naaraat pentujensa kanssa. Muutama siskopari asuu samassa tarhassa, mikäli sopu säilyy.
Kaninpapanoiden voimalla Kumpulan tilalla viljellään heinää ja vihanneksia. Näin ravinteet päätyvät käyttöön saman tilan sisällä. Pelloillamme ei käytetä keinolannoitteita eikä torjunta-aineita.
Mitä kanimme syövät?
Kumpulan tilalla kanien pääasiallinen rehu on lähitilojen hyvälaatuinen kuivaheinä. Tilan omilla pelloilla viljellään monipuolista nurmiseosta, jonka sekaan on kylvetty niittykukkia. Väkirehuksi kanit saavat kauraa, hernettä, härkäpapua ja pellettiä, kaikki kotimaisia. Aina kun mahdollista, hankimme rehut lähitiloilta ja suosimme ilman torjunta-aineita ja keinolannoitteita tuotettuja rehuja. Kanimme saavat myös tuoreruokaa ympäri vuoden. Talvisin syödään lähitilan hevosporkkanaa, keräkaalia ja rehujuurikasta, kesäisin niittoheinää, syksyisin omenaa ja kaikkea, mitä kasvimaaltamme jää.
Millainen on tuotantokanin elämänkaari?
Suomessa kaneja ei keinosiemennetä, vaan ne saavat astua luonnollisesti vapaassa tilassa. Kaninaaras voi kieltäytyä uroksesta niin halutessaan, tai päättää olla koskaan suostumatta jollekin tietylle urokselle. Emoja ei rasiteta liian tiheällä pennuttamisella, eikä niitä astuteta koskaan poikimakiimaan. Emolle annetaan rauha tiineyden loppupuolella rakentaa pesä haluamaansa paikkaan. Kaikki pesät tarkastetaan, jotta vahingoittuneet tai kehityshäiriöiset pennut löydetään, ja ne eivät kärsi tarpeettomasti. Emot saavat hoitaa pentujaan rauhassa, mutta pentujen kuntoa ja terveyttä seurataan. Emon kuntoa seurataan koko imetyksen ajan ja ruokintaa lisätään tarpeen mukaan. Kun pennut noin kolmen viikon iässä lähtevät pesästä, niitä aletaan käsitellä rauhallisesti, jotta ne tottuvat ihmiseen. 5-6 viikon iässä pennut vieroitetaan emolta ja siirretään pentulaan yhdessä. Tässä yhteydessä pennut myös punnitaan, ja sukupuolet ja terveys tarkistetaan. Noin 10-13 viikon iässä pennut jaotellaan sukupuolen mukaan teinitarhoihin. Teinitarhat ovat usean neliön tarhoja, joissa on runsaasti liikkumatilaa. Näissä tarhoissa kanit ovat teurasikään saakka.
Miten kanit lopetataan?
Kumpulan tilan kanit teurastetaan tilan omassa elintarvikehuoneistossa ilman stressaavia teuraskuljetuksia. Kani istuu pöydällä luonnollisessa asennossa tutun hoitajan rauhallisessa käsittelyssä yksi kerrallaan, se tainnutetaan taitavasti kaikkea stressiä välttäen.
Mistä Kumpulan tilan kaninlihaa saa?
Toimitamme kanipaisteja joihinkin Rekojakoihin Kangasalan, Tampereen ja Valkeakosken alueilla. Valmiita herkkuja voi maistella ravintola Hella&Huoneessa. Eggspress toimittaa kanipaistejamme ympäri Suomen ja Pieni ruokakauppa kotiinkuljetuksena Uudellamaalla, Turun seudulla ja Pirkanmaalla. Joskus, ja tilaamalla, kaniamme on saatavilla myös Tampereen Kauppahallista Laatulihan pisteeltä, joten sieltä kannattaa kysellä. Silloin tällöin kanipaistejamme löytyy myös Turtolan sekä Lielahden K-Citymarketeista Tampereelta.
Mikäli haluat tilata kaninlihaamme muualle Suomeen, tai haluat hiukan isomman määrän edullisemmin, ota yhteyttä. Keräämällä pienenkin kimppatilauksen, tai ostamalla esim vuoden tarpeen kerralla, voimme lähettää lihaa Matkahuollon pikapakettina (alkaen 5 kania) tai kylmärahdilla (isommat erät).
Resepti: Kanipata uunissa
Voit halutessasi marinoida lihaa yön yli jääkaapissa mausteliemessä. Laita kokonainen kanipaisti uunivuokaan. Valmista mausteliemi lempimausteitasi sekä suolasta ja tarkista maku. Voit myös käyttää jotakin alla olevasta maustamisehdotuksista. Lisää liemi vuokaan ja täydennä tarvittaessa vedellä niin, että kani peittyy juuri ja juuri. Peitä kannella tai foliolla ja paista uunissa noin 200-asteessa tunti tai pari riippuen haluamastasi kypsyysasteesta. Tarjoile perunalisukkeen ja kasvisten kanssa ja hyödynnä myös maukas liemi. Halutessasi voit lisätä kypsennyksen puolivälissä liemeen kermaa tai viiniä. Myös netistä löytyy runsaasti kanireseptejä.
Maustamisehdotuksia kanille:
- öljyä, sipulilohkoja, mustapippuria, timjamia tai muita yrttejä sekä suolaa
- öljyä, currya, paprikajauhetta, pippuria ja tilkka sitruunamehua
- öljyä, sipulia, valkosipulia, laakerinlehteä, tilkka viinietikkaa ja valkoviiniä
Paloitteluohje:
Voit paloitella kanipaistin alla olevan ohjeen mukaisesti ja tehdä siitä useampia ruokalajeja. Koipireidet voit valmistaa kanan koipireisien tapaan, ja etujalat muistuttavat paljolti kanan wingsejä, mutta lihaa on enemmän. Kanin paras osa on satula tai fileet leikkuusuunnasta riippuen, ja niitä voit käyttää possun sisäfileen tapaan tai paistaa pekoniin käärittynä uunissa. Eturuho kannattaa valmistaa pataruokana, jolloin siitä saa parhaiten loput lihat talteen. Käytä aina terävää veistä, äläkä käsittele samoilla välineillä raakaa lihaa ja muita elintarvikkeita ilman huolellista pesua välissä.
Koipireisi: Leikkaa koipireisi irti kohdasta, jossa reisi liittyy runkoon. Helpoiten koipipala irtoaa nivelen kohdalta.
Etujalka: Leikkaa etujalka irti etujalan ja lapaluun alta. Luita ei tarvitse katkoa.
Satula: Katkaise kanin selkäpala alimpien kylkiluiden kohdalta.
Fileet: Ellet leikkaa satulaa, voit leikata irralleen pelkät ulkofileet. Irrota veitsellä kanin selkäpuolelta fileet aivan selkärankan läheltä. Fileet irtoavat käsin vetämällä. Sisäfileet ovat hyvin pienet, ja löytyvät selkärangan sisäpuolelta.